2019 m. bendrojo priėmimo į pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas apžvalga: ar kokybiškos studijos populiarios?

2019-10-24

Ar kokybiškos studijos šiais metais buvo populiarios tarp stojančiųjų? Ar jie dažnai rinkosi ekspertų žemiausiais balais įvertintas studijų programas? Ar būsimus studentus sudomino aukštųjų mokyklų pasiūlytos naujos studijų programos? 

Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC), siekdamas atsakyti į šiuos klausimus, išanalizavo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) 2019 m. bendrojo priėmimo į pirmosios pakopos ir vientisąsias studijų programas duomenis. 

Kas populiariausia tarp geriausiai įvertintų studijų programų?

Iš 614 pirmos pakopos ir vientisųjų studijų programų, kurias šiemet pasiūlė Lietuvos aukštosios mokyklos, geriausius ekspertų įvertinimus buvo gavusios 30 programų, t. y. beveik 5 proc. visų programų. SKVC organizuoto išorinio vertinimo metu jos surinko 22–24 balus iš maksimalaus 24 balų skaičiaus. 

20 geriausiai įvertintų studijų programų vykdomos aštuoniuose universitetuose (iš šiuo metu Lietuvoje registruotų 19 universitetų), likusios 10 programų – keturiose kolegijose (iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių 22 kolegijų). Maksimalų 24 balų ekspertų įvertinimą gavo tik 3 studijų programos: Azijos studijos Vilniaus universitete, Statyba Šiaulių valstybinėje kolegijoje ir Geodezija Kauno kolegijoje.  

Pirmuoju prioritetu geriausiai įvertintas programas 2019 m. rinkosi beveik dešimtadalis (9,7 proc.) stojančiųjų (2 771 iš 28 524).  

Tarp geriausiai įvertintų universitetų studijų programų daugiausiai stojančiųjų pirmuoju prioritetu rinkosi Vilniaus universiteto Medicinos (786), Vadybos (354), Politikos mokslų (290) ir Biochemijos (99) bei Kauno technologijos universiteto Finansų (95) programas. 

Tarp kolegijų siūlomų geriausiai įvertintų studijų programų daugiausiai stojančiųjų prašymų pirmuoju prioritetu sulaukė Kauno kolegijos Multimedijos technologijos (156) ir Biomedicinos diagnostikos (51), Klaipėdos valstybinės kolegijos Bendrosios praktikos slaugos (127) ir Buhalterinės apskaitos (48) bei Šiaulių valstybinės kolegijos Statybos (46) studijų programos. 

Pažymėtina, kad į LAMA BPO sudarytą studijų programų dešimtuką pagal pateiktus prašymus pagal pirmąjį prioritetą universitetuose pateko tik 2 geriausiai ekspertų įvertintos studijų programos – Vilniaus universiteto Medicina ir Vadyba. O į kolegijų studijų programų dešimtuką pagal pateiktus prašymus pagal pirmąjį prioritetą nepateko nei viena geriausiai ekspertų įvertinta studijų programa.

Ar populiarios tarp stojančiųjų žemiausiais balais įvertintos programos?

Universitetų ir kolegijų studijų programos, kurios ekspertų buvo įvertintos žemiausiais 12–14 balų, tarp pirmuoju prioritetu pasirinktų programų šiemet sudarė 4,1 proc. (25 iš 614 programų). Pirmuoju pasirinkimu jas nurodė mažiau nei 3,7 proc. (1 044 iš 28 524) stojančiųjų. 

Tarp universitetų siūlomų žemiausiais balais įvertintų programų daugiausiai stojančiųjų pirmuoju prioritetu nurodė Vilniaus universiteto Žurnalistiką (123), Klaipėdos universiteto Pedagogiką (52) ir Reabilitaciją (45), Šiaulių universiteto Ekonomiką (39) ir Vilniaus dailės akademijos Animaciją (25). 

Tarp kolegijų žemiausiais balais įvertintų studijų programų populiariausios buvo Kauno kolegijos Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas (pirmuoju prioritetu nurodė 132 stojantieji), Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos Nekilnojamojo turto kadastriniai matavimai (74), Marijampolės kolegijos Vaikystės pedagogika (72), Klaipėdos valstybinės kolegijos Kineziterapija (65) bei Vilniaus kolegijos Ekonomika (57). 

Pažymėtina, kad nei viena iš žemiausiais balais įvertintų studijų programų nepateko į 2019 m. LAMA BPO sudarytą studijų programų dešimtuką pagal stojančiųjų, pateikusių prašymus pagal pirmąjį prioritetą universitetuose ir kolegijose, skaičių.

Ar buvo populiarios aukštųjų mokyklų pasiūlytos naujos programos?

Šiemet Lietuvos universitetai ir kolegijos pasiūlė 19 naujų, 2018–2019 m. akredituotų, studijų programų. Tai sudarė mažiau nei 2,8 proc. visų programų. Dėmesio sulaukė 17 naujų programų, kurias pirmuoju prioritetu pasirinko 2,5 proc. (718 iš 28 524) stojančiųjų. 

Daugiausiai stojančiųjų (164) į universitetų siūlomas naujas studijų programas pirmuoju prioritetu rinkosi Lietuvos sporto universiteto programą Pratimai, mityba ir streso valdymas, o daugiausiai stojančiųjų (85) į kolegijų siūlomas naujas studijų programas rinkosi Kauno kolegijos programą Sveikatingumo ir spa paslaugų vadyba. Šios programos ekspertų buvo įvertintos gerai – atitinkamai 20 ir 19 balų.

Dviejų naujų programų – Europos humanitarinio universiteto siūlomų Europos paveldo ir Vizualinio dizaino – pirmuoju prioritetu stojantieji nesirinko. Ekspertai jas buvo įvertinę atitinkamai 12 ir 18 balų.

Kaip ekspertai įvertino 2019 m. tarp stojančiųjų populiariausių studijų programų kokybę?

LAMA BPO 2019 m. sudaryti studijų programų dešimtukai pagal stojančiųjų pateiktų prašymų pagal pirmąjį prioritetą universitetuose ir kolegijose skaičių rodo, kad ketvirtadalis visų stojančiųjų (26,3 proc.) šiemet pirmuoju prioritetu rinkosi Vilniaus ir Kauno aukštųjų mokyklų 20 studijų programų. Pažymėtina, kad trys ketvirtadaliai šių programų ekspertų įvertintos geriausiai ir gerai – jos surinko 18–22 balus. 

LAMA BPO sudaryti studijų programų dešimtukai pagal didžiausią visų finansavimo formų studentų skaičių surinkusias universitetų ir kolegijų studijų programas rodo tokias pačias tendencijas – trys ketvirtadaliai šių programų ekspertų taip pat buvo įvertintos geriausiai ir gerai (18–22 balų).

Pažymėtina, kad populiariausių šių metų studijų programų dešimtukuose nėra nei vienos silpnai įvertintos aukštųjų mokyklų studijų programos, kurios surinko ne daugiau kaip 12–14 balų. 

Naujos studijų programos šiais metais nebuvo populiarios tarp stojančiųjų. Nei viena iš 2018–2019 m. akredituotų universitetų ir kolegijų studijų programų nepateko į šių metų populiariausiųjų studijų programų dešimtukų sąrašus. 

Visą SKVC 2019 m. bendrojo priėmimo į pirmosios pakopos ir vientisąsias studijų programas apžvalgą galite rasti čia

 

Atgal